TARIM ve TADIM TURİZMİ
Urla'nın Tarım ve Tadım Turizmini Keşfedin
Semavi dinlerin adını kutsadığı zeytin ağacı ile, yine aynı kutsallığı taşıyan incir ağacını Urla’da yan yana göreceksiniz. Her zeytinliğin bir incir ağacına sahip olduğunu biliyor muydunuz? Tarih öncesinden beri bu coğrafyada var olan ve dünyada medeniyetler kuran meyveler olarak bilinen üzüm, incir ve zeytin ağaçlarını Urla’nın her yerinde bir arada bulabilirsiniz. Doğanın cömert davrandığı Urla, sahip olduğu zeytin ağaçları ve tarihte bilinen ilk zeytinyağı işliği ile İskele’de sizi bekliyor.
Urla’da zeytin, belki de ülkede yetişen diğer zeytin türleri içinde en yağlı olanıdır. Ayrıca, sadece Urla’dan başlayan ve Karaburun’a uzanan dar bir bölgede, dalında olgunlaşan ve ‘’hurma’’ adı verilen bir tür bulunmaktadır. Bölgedeki özel atmosfer koşulları sayesinde ve zeytin hasadının orta dönemlerinde görülen bu doğal olay sayesinde, dalından kopardığınız bir zeytin tanesini afiyetle yiyebilirsiniz.
Günümüzden 2600 yıl önce Urla Limantepe’den tüm Akdeniz Havzası’na Kiklad kayıklarıyla seramik amforalarda taşınan zeytinyağı ve şarap, bugün bu büyük tarihi mirasın bilincinde olan kıymetli üreticilerimiz tarafından yurtiçi ve yurtdışında Urla’nın adı layık olduğu yerlere çıkartılıyor.
Bugün neredeyse ülkemizin tüm enginar ihtiyacını karşılayan Urla, sahip olduğu bu mucizevi bitkiyi geniş mutfak kültürünün içinde çeşitlendirmektedir. Dolayısıyla, sadece festival sırasında değil her gün, Urla’daki herhangi bir öğününüzde enginarla karşılaşmanız çok normaldir.
Nerenciye bahçelerinin bereketli ürünleri ile neredeyse her zeytinliğin sınırlarında dikilmiş nar ağaçlarının bolluğunun ve lezzetlerinin tadına bakmak için de Urla’da olmalısınız.
01. Urla Bağ Yolu
Antik çağlardan günümüze, bölge adını şarapçılıkla duyurmuş, İyonlar, Persler, Romalılar ve son olarak Türkler tarafından eşsiz ve vazgeçilmez kabul edilmiştir. Türkiye’de bağcılık dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biridir Urla.
Urla Bağ Yolu’nun verimli bağlarında uluslararası şaraplık üzümlerden Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah (Şiraz), Chardonnay, Alicante Bouchet, Sangiovese, Nero d’Avola; yerel şaraplık üzümlerden, Boğazkere, Bornova Misketi ve Sultaniye üzümleri yetiştirilir. Bu zengin mirasın bugünkü temsilcileri kazandıkları başarılarla adlarını şarap dünyasına duyururken, Urla’nın antik üzümlerinden Urla Karası, Gaydura ve Foça Karasıyla üretilen ilk kırmızı şaraplara imzalarını atmakta, şarap dünyasının yeni hibrid üzümleri ile bölgenin adını öne çıkarmaktadırlar. Yeni teknolojik üretim sistemleri, gece hasatları ve diğer yenilikleriyle üreticilerimiz uluslararası yarışmalarda pek çok ödül almaktalar.
Urla Bağ Yolu olarak; geçmişin geleceğe taşındığı bu kasabada sizleri aramızda görmekten ve doğanın bizlere sunduğu mucizeleri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.
02. Zeytin Rotası
Evliya Çelebi’nin hurma zeytinini övdüğü Urla, tarihe ve engin bir zeytinyağı bilgi birikimine şahitlik eden anıt zeytin ağaçları ile Urla! Konu Zeytin ve zeytinyağı olunca Urla üzerine söylenecek çok şey var:
Limantepe kazılarında, M.Ö. 3000’den kalma zeytin tanelerini ezmek için kullanılan küçük el havanları, öğütme taşları, zeytinyağını karasudan ayrıştırmaya yarayan seramik kaplar ve daha sonraki dönemlere ait zeytinyağı depoları ile başlar Urla’da zeytinin serüveni. Klazomenai zeytinyağı işliği M.Ö. 6. yüzyıldan günümüze kadar etkisi sürecek zeytinyağı işleme teknolojisindeki önemli yeniliklere öncülük eden ve birçok ilke imza atan Urla’nın en değerli tarihi mirasıdır.
İnsanoğlu, dalında iken bu kadar acı olan bir meyveyi aslında nasıl olmuş da yemeyi akıl etmiştir? Bir görüşe göre bu sorunun yanıtı sadece Urla Yarımadası’nın yerli zeytin cinsi olan Erkence Ağacı ve onun meyvesi olan hurma zeytininde gizlidir. Yarımadaya denizden esen rüzgârların taşıdığı bir çeşit mantarın etkisiyle, Erkence zeytin ağacı üzerindeki zeytinleri dalında olgunlaştırması ile zeytin taneleri daha dalındayken, yörenin çevresel koşullarının yardımıyla tatlanır ve yenilebilir hale gelir. Zeytin tanesinin rengi siyahtan sarımsı kahverengine döner, tane buruşur ve koyu renkli bir hurma tanesine benzer. Dünyada sadece bu bölgede gözlemlenen bu gizemli dönüşüm, insanoğlunun bu acı meyvenin yenebilir olduğunu keşfetmesi ve zamanla onun yağını işlemesi ile sonuçlanmış olduğu savını güçlendirir.
Urla’da gezerken, bölgemizin tarihini kıvrımlarına gizlemiş, sanat eseri edasındaki anıt Erkence Zeytin Ağaçlarına gözünüz takılır. Urla’nın izini Zeytin Rotasında sürebilirsiniz.
Urla’nın tarım turizmi ve gastronomi turizmi alanında Zeytin etrafında anlatacağı hikâyelerin bir parçası olmaya ve toprakla yeniden buluşacağınız gerçek deneyimler yaşamaya davetlisiniz.
GOURME TURİZM
Urla'nın Gourme Turizmini Keşfedin
Ülkemizin her yeri kendine has bir mutfak kültürü barındırır. Ege deyince, Edremit’ten Kütahya’ya, Fethiye’den Afyon Ovasına kadar çok farklı sofralarla karşılaşırız. Ama antik çağdan beri, İon kentlerinin bulunduğu Kaz Dağları ile Fethiye arasındaki kıyı bölgelerde mutlaka zeytinyağının hakim olduğu bir mutfakla karşılaşırız. Ülkemizin bu bölgesinin ortasında da Urla bu çok eski sofra kültürünü halen yaşayabileceğiniz zengin tat yelpazesini misafirlerine yaşatmak için bekliyor.
Mübadeleyle 100 yıl once Ege adalarından Urla ve çevresine yerleşen Türklerin de katkısıyla zenginleşen Urla yöresel yemekleri, çağdaş dünyanın sunduğu olanaklarla birleşerek, seçimi çok zor alternatifler yaratmıştır. Bu alternatifleri yaratan hünerli şeflerimizin elinden çıkan lezzetleri ancak Urla’da bulabilirsiniz.
Binlerce yıl öncesine dayanan şarap kültürünün temel bilgilerini 100 yıl once kaybeden Urla nihayet son 20 yılda yapılan bağcılık ve şarap üretimi sayesinde, atalarının ayak izlerinden yürüyerek, bugün uzun emekler sonucunda ödüllü şaraplarını şişelemekte.
Ege’nin önü deniz, sırtı dağ, taş, zeytin, incir, limon ve yüzlerce bitki. Yollarda yabani otları toplayıp çay, meze yapanları mı ararsınız çiçek toplayanları mı… Deniz börülcesi, radika, ebe gümeci, arap saçı, şevketi bostan, kaz ayağı, cibes otu, turp, hardal, istifno, dağlama, gelincik, hodan, iğnelik, kaya koruğu, hangi birini saysak… Ya balıkları? çipura levrek, kalamar, orfoz, istakoz balıkları da saymakla bitmez... Öyleyse dünyanın en iyi, en çok konuşulan mutfaklarından birini modern, lezzetli ve usta şeflerin elinden tatmaya hazır mısınız?
Kendine has toprak yapısı, rüzgar ve bitki örtüsüyle Urla, antik İskele Limanından Avrupa anakarasının Akdeniz’deki merkez limanlarından biri olan Marsilya’ya şarap gönderdiği işiltılı yıllarına doğru emin adımlarla yürüyor.
Nefes kesen doğal ortamında Urla şaraphanelerinin ödüllü şaraplarının tadına bakın. Üzüm bağlarını ve şarap imalathanelerini turlayın, üzümlerin nerede yetiştirildiği ve şarabın nasıl yapıldığını deneyimleyin.